Értékelés

Közoktatás és összefogás: a Tanítanék Mozgalom évértékelője

A lapunkat, a Szabad Vonalzót is fenntartó Tanítanék Mozgalom megtartotta évértékelőjét.

Ahogy a bevezetőben Törley Kata fogalmazott: ugyan lehet, összességében csendesebbnek tűnhetett az előző év, mint a mozgalmas 2022-es, mégis, rengeteg minden történt 2023-ban – és sokan sok eszközzel, akcióval állnak továbbra is szemben – ahogy fogalmazott – a párbeszédképtelen „bántalmazó hatalommal”.

Emlékeztetett arra, hogy a 2022-es év Pintér Sándor a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen összerántott „egyeztetésével” zárult, amelyen nem csak megalázó kifejezéseket engedett meg magának, de azt is elárulta, hogy valójában nincs fogalma az oktatásról. Karácsonyra ezért az addigi szakmai javaslatok gyűjteményét kapta meg.

Törley Kata – idő hiányában – csak néhány fontosabb eseményt ragadott ki a 2023-as évből. Tudásmenet indult Miskolcról, ami a budapesti Kölcsey Gimnáziumnál ért véget. Elindult egy szakmai vita a pedagógusok teljesítményértékeléséről – amiben a döntéshozók nem vettek részt. Elfogadták a bosszútörvénynek is nevezett státusztörvényt, ami megfosztotta az oktatásban dolgozókat a közalkalmazotti státuszuktól, és rengeteg más munkajogi következménnyel járt, majd sok ezer pedagógus felmondását eredményezte.

A Tanítanék évértékelőjén lejátszott videó – a 2023-as év főbb eseményeiről, „Tanítanékos” szemmell nézve…

Országos sztrájknapok, diák– és pedagógustüntetések voltak, könnygáz és rendőri erőszak a diákok ellen, anyák napi kiállás, országos és helyi kiállások, egész évben zebraszerdák, dialógusok és kampányok. Létrejött az Együttnevelés Szövetség, akik a méltányos, inkluzív oktatásért, a a roma gyermekek indokolatlan SNI-minősítése ellen harcol. Rangos elismeréseket kapott az oktatási mozgalom és a Tanítanék is. A fenyegetések és a státusztörvény hatására kifáradás, kiábrándulás és elcsendesedés is tapasztalható volt. Erre reagált a Tanítanék hálózatosodási projektje, számos együttműködő szervezettel, több programmal, eseménnyel, képzésekkel.

Nagyjából 1500 magyar állampolgár az oktatás állapotával kapcsolatban megfogalmazott személyes üzenetét adta át a Tanítanék Pintér Sándor belügyminiszternek. Válasz azóta sem érkezett.

2024 legelején kiharcoltuk a fizetésemelést is, ami egyszerre siker, másrészt elégtelen, igazságtalan nehéz helyzeteket teremt, és maximum az elmúlt évek inflációját kompenzálja – egy választási évben” – mondta Törley. Elmondta, hogy a cél továbbra is az, hogy

minden gyerek hozzáférhessen a magas színvonalú oktatáshoz, ne a szülőknek kelljen fizetniük az elvileg ingyenes közoktatást, és megteremtsék a pedagógusok szakmai autonómiáját,

kiharcolják elismertségüket. E cél eléréséhez minden eszközt fel kell használni – ezért döntött úgy a Tanítanék, hogy elindul a 2024-es európai parlamenti választásokon.

„Azért indulok el tehát az európai parlamenti választásokon a Tanítanék Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt színeiben, közös jelöltjeként, hogy kihangosítsam itthon és európai szinten a gyerekek, szülők, pedagógusok és az értük dolgozó civil szervezetek, szakszervezetek, szakmai szervezetek hangját”.

Törley Kata arról is beszélt, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a 2024-es év történéseit is, a gyermekvédelmi rendszer súlyos válságát. Minden tekintetben súlyosan sérülnek a gyermeki jogok – a jogos felháborodásra azonban csak elégtelen politikai válaszok, jogászkodás és méltatlan, gyomorforgató propaganda volt a reakció. Valódi szakmai választ ismét csak a civilek, az érintettek, és a szakemberek követelik.

Az ezt következő kerekasztal-beszélgetés során – Pilz Olivér vezetésével – oktatási szakértők beszélgettek arról, hogyan látták a elmúlt egy évet az oktatási szakértők? A beszélgetésben Miklós György (Szülői Hang), Nagy Erzsébet (PDSZ), Nahalka István (CKP), Pilz Olivér (Tanítanék), Totyik Tamás (PSZ) és Dósa Valéria (Együttnevelés Szövetség) vettek részt. A kerekasztalról készült élő felvétel:

A panelbeszélgetést követően Pilz Olivér azzal vezette fel a következő programpontot, hogy – ahogy az évet bemutató filmben is elhangzott – a Tanítanék és az oktatási mozgalmak is több díjat vehettek át a munkájukért. A Tanítanék Mozgalom is díjat alapított, amit idén első alkalommal adtak át: olyan csoportot, csapatot kívánnak ez évtől kezdődően ezzel a díjjal jutalmazni, akik valamilyen, az oktatás területén folyatott figyelemre méltó akciót, kezdeményezést tettek az adott évben.

Az idei Tanítanék-díjat a Polgár Alapítvány az Esélyekért Oktatási Ügykoalíciója kapta,

akik maroknyi aktivista részvételével értek el országszerte figyelemre méltó eredményeket, és ők hozták létre az Együttnevelés Szövetséget. Az idei díjazottak az oktatás problémahalmazának az egyik legsúlyosabb szeletére mutattak rá.

Az oktatási aktivizmus helyzetéről volt szó a következő panelbeszélgetésben, amelyen Berta Beáta vezetésével Kállai Kornélia (Zebraszerda), Kiss Gergő (EDF), Talyigás Anikó (PE), Törley Kata (Tanítanék), Horváth Viktória (Együttnevelés Szövetség) vettek részt:

A fotókat Nagy Dániel készítette

Ha nem érünk el, nem kapod meg a híreinket. Ezért iratkozz fel a hírlevelünkre, itt: